|

Kokos – kralj med živili

Kokosovo olje je resnično pravi kralj med živili. Česa vsega sploh ne zmore? Njegove možnosti uporabe so zelo raznolike.

Poleg uporabe v kuhinji, je nepogrešljiv tudi pri osebni negi.

Zdravilni učinki kokosa se skrivajo v sveži kokosovi vodi in kokosovem olju za kar si je kokos prislužil vzdevek najbolj zdravilnega sadeža na svetu.
Tako radi rečemo kokosovi palmi tudi drevo življenja in to ime si zagotovo zasluži.

Nevedna pristranskost

Vrsto let je bila uporaba palmine in kokosove maščobe zelo priljubljena. Predvsem v ZDA so ju uporabljali za cvrtje in pripravo skoraj vse vrste hrane. Nato so se agrarni lobiji organizirali in začeli promovirati prednosti nenasičenih maščobnih kislin, katere najdemo v sončničnem, koruznem, olivnem, sojinem in nekaterih drugih oljih. Kokosovo olje je sestavljeno iz 85% nasičenih maščobnih kislin.

Verjetno se zdaj sprašujete – ali ni to slabo? Pred leti so ga zaradi tega označili za ne najbolj zdravo maščobo. Kasneje pa priznali, da kokosova maščoba le ni tako slaba, kot so sprva trdili.

Kot nasičena maščoba se kokosovo olje z vidika edinstvene sestave in izjemno širokim spektrom uporabe, razlikuje od ostalih naravnih olj oziroma maščob. Kokosovo olje v veliki meri vsebuje srednjeverižne maščobne kisline. Ne vsebuje pa nevarnih trans-maščob. Trans maščobe nastanejo s kemijskim postopkom hidrogeniranja olj, ki tako spremenijo tudi agregatno stanje. Trans maščobe so dokazano zdravju škodljive, zato se njihova uporaba omejuje in odsvetuje. Žal se še vedno uporabljajo v mnogih izdelkih.

Raziskave so pokazale, da kokosova maščoba sodi med najbolj zdrave, ki nam jih je podarila narava.

Polovico maščobnih kislin v kokosovem olju namreč predstavljata laurinska (C12H2402) in kaprilne kisline, ki sta sestavini tudi materinega mleka in za kateri je znano, da sta naravna antibiotika, krepita imunski sistem ter delujeta proti virusom, bakterijam in zajedavcem.

Kokosovo olje je zelo bogat vir laurinske kisline, ki dokazano zavira vnetje tako, da deluje proti virusom, bakterijam, glivicam in celo parazitom. Iz nje nastaja tudi monolavrin, ki antimikrobno deluje le na škodljive mikroorganizme, koristnih pa ne poškoduje in tako pomaga krepiti imunski sistem. Velik delež v olju je tudi kaprilne kisline, ki je poleg protimikrobnega delovanja povezana tudi z uravnavanjem ravni inzulina v krvi. Kokosovo olje vsebuje tudi skoraj vse maščobne kisline, ki jih najdemo v materinem mleku. Če kokosovo olje primerjamo z naslednjim živilom, v katerem najdemo laurinsko kislino, je to maslo, ki jo vsebuje le 3%.

Kokosovo olje je edina maščoba, ki je koristna za jetra in učinkuje na znižanje holesterola in izboljša presnovo maščob.  Zelo koristi pri diabetesu; pomaga namreč uravnavati raven sladkorja v krvi in zmanjšuje sekundarne posledice bolezni. Kokosove maščobe ne redijo. Nasprotno, raziskave kažejo, da srednje verižne maščobe kokosovega olja ne krožijo po krvnem obtoku, temveč potujejo naravnost v jetra, kjer se pretvorijo v ketone, ki jih večina celic uporabi kot vir energije. Se ne kopičijo v celicah kot maščoba, ter tako pripomorejo k zniževanju telesne teže, ker pospešujejo metabolizem. Zato se kokosovo olje uporablja tudi kot funkcionalna hrana za športnike.

 

Podobne objave