zeolit uporaba vsak dan
| |

Uporaba zeolita vsak dan

Danes se osredotočam le na zunanjo uporabo zeolita v vsakodnevnem življenju. V naši hiši zeolit poznamo in uporabljamo že dobrih 10 let. Vedno ga imam na zalogi, uporabo pa prilagodim glede na življenjske potrebe in situacije.

Zeolit je 100% naravni vulkanski mineral, ki je nastal pred milijoni let z ohlajanjem lave v morski vodi. Zaradi osupljivih razstrupljevalnih lastnosti, ga različni narodi imenujejo kar »čarobni kamen« ali »kamen življenja«. Znanstveno razlago bom na tem mestu izpustila, saj je na spletu ogromno zapisov in informacij, katere lahko poiščeš in prebereš. Mnogo znanstvenikov zeloit raziskuje že desetletja in stoletja, leta 1756 pa ga je odkril švedski znanstvenik Axel Fredrik Cronstedt.

ZUNANJA UPORABA NA TELESU

  • Rane, ranice

Ko imaš majhne otroke so praske, odrgnine in druge nenevarne male rane stalna praksa. Moja otroka sta že najstnika, zato takšnih poškodb skorajda ni več. Kadar pa sta iz peskovnika prišla s praskami, sem rano očistila in umila, na rano pa vedno nanesla prah zeolita. Rane so se hitreje posušile in zacelile.

  • Komarji in drugi piki

Mene komarji sicer ne marajo, obožujejo pa druge člane družine 😊 kadar pik komarja res zelo srbi in je oteklina večja, ga namažem z maso iz zeolita (pod vodo zmoči blazinico kazalca in moker prst potapkaj po zeolitu in namaži. Večkrat ponovi, da bo pik ali oteklina fino namazana z zeolitom. Pusti, da se posuši (začne odpadat, kot omet) in izperi.

  • Najstniški mozoljčki in akne

Če ni prask in ran, so pa mozoljčki in mladostniška aknasta koža. Najverjetneje prizadene vsakega najstnika, prej ali slej. Kadar je koža res nečista, moja najstnika mozoljčke na obrazu namažeta z zeolitom in pustita čez noč. Postopek mazanja je isti kot v prejšnjem odstavku.

Maska za obraz zeolit
Zeolit maska za obraz
  • Odlična maska za obraz

Če si želiš malce zategniti obraz in gube, povečati elastičnost kože in temeljito očistiti vrhnjo plast odmrle kože, si obvezno naredi masko za obraz iz zeolita. V 1 dcl vroče vode dodaj žličko kokosovega olja (ali kateregakoli drugega naravnega olja – olivno, arganovo, karitejevo…) dodaj zeolit v prahu in zmešaj da dobiš kremasto zmes. Nanesi na obraz in pusti delovati 30 do 45 minut, oz. kolikor lahko zdržiš 😊 (zeolit se namreč strdi kot glina in začne zategovati kožo. Če se med tem preveč smeješ ali pogovarjaš, pa začne odpadati) Masko izperi s tekočo vodo in se namaži s svojo običajno kremo za obraz.Glivična, bakterijska vnetja na telesu

  • Glivična, bakterijska vnetja na telesu

Kadarkoli se ti zgodi neko vnetje lahko uporabiš zeolit. Poskusila sem tudi pri glivičnem vnetju nožnice. In ja… vnetje sem odpravila v parih dneh. Postopek je enak. Večkrat na dan na prizadeto, a očiščeno mesto nanesi prah zeolita. Ponavljaj dokler se vnetje ne pozdravi.

  • Za bleščeče bele in gladke zobe

1 x na teden svoji običajni zobni pasti dodaj ščep zeolita in si umij zobe.

ZUNANJA UPORABA DOMA

  • Razstrupitev sadja in zelenjave
Razstrupitev sadja in zelenjave
Raztrupitev sadja in zelenjave

Dejstvo je, da je sadje in zelenjava škropljena. Seveda je najbolj idealno ves čas jesti sadje in zelenjavo iz domačega vrta in sadovnjaka. Tudi mi se zelo trudimo in če se le da uživamo domače. Pa vendar vedno ne gre. Vsako sadje, ki ga kupim (predvsem to velja za agrume – limone, grenivke, pomaranče) vedno razstrupim z zeolitom. Postopek je popolnoma enostaven, le spomniti se je treba 😉 V skledo za sadje (lahko tudi v kuhinjsko korito) natoči vodo, dodaj zeolit v prahu, premešaj in v zeolitovo vodo namoči sadje in zelenjavo. Pridelki naj se v vodi namakajo 10 minut. Razmerje je odvisno od količine vode, sadja in zelenjave. Za pomoč 1 l vode, 1 mala žlička zeolita

  • Zeolit na vrtu

Tudi zemljo lahko razkužimo. Jaz običajno vsako pomlad, pred začetkom vrtnarske sezone, zeolit potresem po vrtu, travi, kompostu. Naredim tudi mešanico vode in zeolita in poškropim drevesa, živo mejo, rože,…. Z zeolitom ni potrebno pretiravati. Po zemlji potresi kot moko in pusti da narava naredi svoje. Za škropljenje velja enako razmerje kot za razstrupitev sadja in zelenjave doma – 1 l vode, 1 mala žlička zeolita

  • Neprijeten vonj v kuhinjskih smeteh

Seveda vsake smeti smrdijo in oddajajo vonjave. Med odpadke lahko potreseš 1 žlico zeolita, ki bo nevtraliziral neprijeten vonj. Vseeno pa je potrebno redno odnašati domače odpadke, tudi zeolit ne bo naredil čudeža in razgradil polno kanto smeti 😊

Podobne objave