Kaj je dimna točka?

Kokosovo olje je edino olje, ki je zaradi svoje nasičenosti izjemno stabilno pri visokih temperaturah in je zato primerno tudi za večkratno uporabo, saj pri segrevanju ne izgubi koristnih lastnosti in sestavin. Ker ima visoko dimno točko je primerno za vse oblike toplotne obdelave (cvrtje, peko, praženje in kuhanje).

Zelo pomembna je pravilna izbira maščobe za cvrtje. Potrebujemo maščobo, ki prenese visoke temperature, kar pomeni, da ima zelo visoko dimno točko – gre za najvišjo temperaturo, ki jo maščoba lahko doseže, preden začne goreti in preden se začne razgrajevati (hidrolizirati). Ob doseganju dimne točke začenja maščoba spreminjati svojo molekularno strukturo in proizvaja akrolein, toksično in kancerogeno snov, ki ima oster, neprijeten vonj in je zdravju škodljiv.
 

Dimna točka pri nekaterih nerafiniranih oljih in maščobah:

•  Sončnično olje (107˚celzija)
•  Repično olje – hladno stisnjeno (130 – 190˚celzija)
•  Oljčno olje – hladno stisnjeno  (130 – 175˚celzija)
•  Svinjska mast (180 – 210˚celzija)
•  Kokosovo olje (175 – 230˚celzija)

Podobne objave

  • |

    Dr.Scheller

    V 80 letih prejšnega stojeltja je Dr. Hans-Ulrich Scheller s strastjo in predanostjo ustvaril svojo prvo naravno kozmetilno blagovno znamko. Zaradi naravnih in učinkovitih sestavin je bila kakovostna blagovna znamka hitro uveljavljena na trgu. Prepričan je: „Nega kože mora biti dostopna vsem ljudem.“ – Danes je DR. SCHELLER znan kot pionir med komercialno naravno kozmetiko….

  • Pravična trgovina in družbena odgovornost

    SKRB ZA LJUDI IN OKOLJE  z zagotavljanjem cenovno dostopnih kakovostnih izdelkov   Nepovratna sredstva za prihodnjo generacijo Donacija Omega & More Future Generation Grant je pobuda Witsenburg Natural Products. Dotacija Omega & More Future Generation Grant podpira posebne projekte žensk na območjih, kjer so naravni proizvodi Witsenburg aktivni. Dvakrat letno je na voljo finančni prispevek prek donacije Omega…

  • |

    O naravnem zeolitu

    Zeolit ​​spada med naravne minerale in je nastal z mešanjem vulkanske lave s podtalnico alkalnega izvora. Njegova struktura je mrežasta, kristali zeolita pa vsebujejo mikroelemente, kot so natrij, kalcij, magnezij in kalij, ki so zelo koristni za zdravje. Ta mineral se uporablja že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Številne študije, izvedene po vsem svetu, namreč…

  • Kokos – kralj med živili

    Kokosovo olje je resnično pravi kralj med živili. Česa vsega sploh ne zmore? Njegove možnosti uporabe so zelo raznolike. Poleg uporabe v kuhinji, je nepogrešljiv tudi pri osebni negi. Zdravilni učinki kokosa se skrivajo v sveži kokosovi vodi in kokosovem olju za kar si je kokos prislužil vzdevek najbolj zdravilnega sadeža na svetu.Tako radi rečemo…

  • Deviško ali ekstra deviško?

    Med vrstami kokosovih olj je samo ena velika razlika, in sicer ali gre za DEVIŠKO olje ali ne!? Nerafinirano olje običajno poimenujemo z besedo „deviško“, ki pomeni „kakovost kokosovega olja, ki ni rafinirano“. Še bolj zanimivo je, da v tem posebnem opisu lahko opazite, da so nekatera kokosova olja opisana kot ekstra deviško, nekatera pa kot samo deviško kokosovo…