Kaj je dimna točka?

Kokosovo olje je edino olje, ki je zaradi svoje nasičenosti izjemno stabilno pri visokih temperaturah in je zato primerno tudi za večkratno uporabo, saj pri segrevanju ne izgubi koristnih lastnosti in sestavin. Ker ima visoko dimno točko je primerno za vse oblike toplotne obdelave (cvrtje, peko, praženje in kuhanje).

Zelo pomembna je pravilna izbira maščobe za cvrtje. Potrebujemo maščobo, ki prenese visoke temperature, kar pomeni, da ima zelo visoko dimno točko – gre za najvišjo temperaturo, ki jo maščoba lahko doseže, preden začne goreti in preden se začne razgrajevati (hidrolizirati). Ob doseganju dimne točke začenja maščoba spreminjati svojo molekularno strukturo in proizvaja akrolein, toksično in kancerogeno snov, ki ima oster, neprijeten vonj in je zdravju škodljiv.
 

Dimna točka pri nekaterih nerafiniranih oljih in maščobah:

•  Sončnično olje (107˚celzija)
•  Repično olje – hladno stisnjeno (130 – 190˚celzija)
•  Oljčno olje – hladno stisnjeno  (130 – 175˚celzija)
•  Svinjska mast (180 – 210˚celzija)
•  Kokosovo olje (175 – 230˚celzija)

Podobne objave

  • |

    Kölonski seznam

    O KÖLNSKEM SEZNAMU Kölnski seznam je seznam Olimpijskega centra za treninge v Porenju in predstavlja prvo platformo za preprečevanje dopinga za prehranska dopolnila na svetu. Kölnski seznam je še vedno tudi največja platforma, ki je namenjena preprečevanju dopinga. Vsi izdelki, ki jih odobrijo, so uspešno opravili preverjanje embalaže in analizo neodvisnega laboratorija. Kölnski seznam, ki…

  • |

    Uporaba zeolita vsak dan

    Danes se osredotočam le na zunanjo uporabo zeolita v vsakodnevnem življenju. V naši hiši zeolit poznamo in uporabljamo že dobrih 10 let. Vedno ga imam na zalogi, uporabo pa prilagodim glede na življenjske potrebe in situacije. Zeolit je 100% naravni vulkanski mineral, ki je nastal pred milijoni let z ohlajanjem lave v morski vodi. Zaradi osupljivih razstrupljevalnih…

  • |

    Konopljin raj

    VELIKO PRIČAKOVANJE – OD KULTURNE DO IKONIČNE RASTLINE Cannabis Sativa (industrijska konoplja) je starodavna rastlina, ki je imela odločilno in pomembno vlogo v mnogih naprednih kulturah. Na Kitajskem in v Perziji so jo pridelovali 12.000 let kot žito. Do druge polovice 19. stoletja je bila konoplja najpogosteje zasajena poljščina. Semena te večopravilne rastline so osnova…

  • |

    O naravnem zeolitu

    Zeolit ​​spada med naravne minerale in je nastal z mešanjem vulkanske lave s podtalnico alkalnega izvora. Njegova struktura je mrežasta, kristali zeolita pa vsebujejo mikroelemente, kot so natrij, kalcij, magnezij in kalij, ki so zelo koristni za zdravje. Ta mineral se uporablja že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Številne študije, izvedene po vsem svetu, namreč…

  • Deviško ali ekstra deviško?

    Med vrstami kokosovih olj je samo ena velika razlika, in sicer ali gre za DEVIŠKO olje ali ne!? Nerafinirano olje običajno poimenujemo z besedo „deviško“, ki pomeni „kakovost kokosovega olja, ki ni rafinirano“. Še bolj zanimivo je, da v tem posebnem opisu lahko opazite, da so nekatera kokosova olja opisana kot ekstra deviško, nekatera pa kot samo deviško kokosovo…