Kaj je dimna točka?
Kokosovo olje je edino olje, ki je zaradi svoje nasičenosti izjemno stabilno pri visokih temperaturah in je zato primerno tudi za večkratno uporabo, saj pri segrevanju ne izgubi koristnih lastnosti in sestavin. Ker ima visoko dimno točko je primerno za vse oblike toplotne obdelave (cvrtje, peko, praženje in kuhanje).
Zelo pomembna je pravilna izbira maščobe za cvrtje. Potrebujemo maščobo, ki prenese visoke temperature, kar pomeni, da ima zelo visoko dimno točko – gre za najvišjo temperaturo, ki jo maščoba lahko doseže, preden začne goreti in preden se začne razgrajevati (hidrolizirati). Ob doseganju dimne točke začenja maščoba spreminjati svojo molekularno strukturo in proizvaja akrolein, toksično in kancerogeno snov, ki ima oster, neprijeten vonj in je zdravju škodljiv.
Dimna točka pri nekaterih nerafiniranih oljih in maščobah:
• Sončnično olje (107˚celzija)
• Repično olje – hladno stisnjeno (130 – 190˚celzija)
• Oljčno olje – hladno stisnjeno (130 – 175˚celzija)
• Svinjska mast (180 – 210˚celzija)
• Kokosovo olje (175 – 230˚celzija)